Bylinky jako prevence chřipky a nachlazení
Lidský organismus je systém a pokud se naruší, člověku to značně znepříjemní život. Z tohoto důvodu zde existuje imunita. Jiným slovem lze říci i obranyschopnost organismu před viry, bakteriemi a jinými faktory. V tomto článku se zaměříme na to, jaké použít bylinky na posílení imunity.
Imunita organismu
Imunitu má téměř každý člověk, výjimkou jsou pouze lidé s HIV. Již víme, že se jedná o schopnost organismu bránit se proti různým vlivům. Míru obranyschopnosti lze změřit pomocí testů, které sledují produkci protilátek. Mnohdy si však vystačíme sami, pokud máme každý měsíc chřipku nebo zánět, je imunita oslabená. Pokud nechceme posilovat imunitu medikamenty, můžeme sáhnout po bylinkách.
Hlíva ústřičná
Jedná se o houbu, která je v posledních letech velmi populární. Obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů nebo stopových prvků. Efekt na imunitu mají však doplňky stravy s vyšší obsahem hlívy.
Echinacea
Tato látka je součástí velmi mnoha doplňků stravy v každé lékárně nebo zdravé výživě. Echinacea má významný vliv na posílení imunity, údajně má pozitivní vliv i na záněty. V období chřipkové epidemie je to spolu s Vitamínem C nezbytná součást jídelníčku! Dále se doporučuje také extrakt, který se popíjí 3x během dne po dobu cca 14 dnů.
Černucha setá (Černý kmín)
Jedná se o velmi aromatický druh koření s léčivými účinky. Z bylinky se užívají semena, která jsou drcená nebo mletá. Chceme-li účinnější efekt, vyvařte jej v červeném víně a odvar popíjejte na noc. Stejně tak je dobrý i vylisovaný olej ze semen černuchy, který se vyznačuje účinky:
- antivirovými,
- antibakteriálními,
- antimykotickými,
- detoxikačními.
Ostropestřec mariánský
Spíše, než pro posílení imunity je vhodný k důkladnému očištění organismu, tedy detoxikaci. Až následně je dobré dojde k posílení imunity. Užívají se sušená semena, která mají nejúčinnější efekt. Lze však použít i kořen nebo listy bylinky
Rakytník řešetlákový
Tato bylina je pro posilování imunity jako dělaná. Svými účinky má velmi pozitivní vliv na organismus. Obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek. Působí jako antioxidant. Pozitivní je, že celá rostlina se používá k výrobě doplňků stravy a medikamentů.